Pyhä Johannes Laupias, Aleksandrian arkkipiispa 12.11.

Pyhä Johannes Laupias harjoitti laajaa sosiaalista työtä. Paljon ei ole muuttunut 600-luvulta.

Johannes Laupias

Alla muutamia poimintoja hänen toiminnastaan.

"Hän lähetti kirkon taloudenhoitajat luetteloimaan kaupungin köyhät, joita löytyi noin 7 500, ja määräsi, että jokaisen toimeentulosta oli huolehdittava päivittäin. Hän perusti majataloja, sairaaloita, köyhäintaloja ja jopa luovutti seitsemän taloa eri puolilta kaupunkia köyhien naisten synnytyslaitoksiksi."

Jo tuolloin tilastointi oli tarkkaa, ei hyvää tehty umpimähkään.

"Kerran Johannes käski antaa huomattavan avustuksen eräälle johtomiehelle, joka oli ollut hyvinkin varakas mutta sittemmin köyhtynyt."

"Kerran patriarkka lahjoitti eräälle haaksirikossa koko omaisuutensa menettäneelle laivanvarustajalle yhden kirkon laivoista täydessä viljalastissa ja lupasi, että tämä saa sen myynnistä hyvän voiton."

Jo tuolloin tunnettiin ansiosidonnainen sosiaaliturva.

 

"Noihin aikoihin persialaiset ryöstelivät Syyriaa ja ottivat suuret määrät sotavankeja. Monet vangeista onnistuivat pakenemaan ja suuntasivat kulkunsa Aleksandriaan. Patriarkka otti heidät vastaan veljinään ja lapsinaan. Pakolaisten suuri lukumäärä ei häntä säikyttänyt. Haavoittuneet hän sijoitti majataloihin ja terveille määräsi annettavaksi päivittäisen avustuksen, joka oli kaksi kertaa suurempi naisille kuin miehille, koska naisten oli vaikeampi etsiä itselleen työtä."

Pakolaisuus ei todellakaan ole uusi ongelma, Syyria siis jo tuolloin. Pakolaisilta edellytettiin omatoimisuutta kykyjen mukaan.

 

Lähde:

http://ort.fi/synaksarion/11/12/pyhae-johannes-laupias-aleksandrian-arkkipiispa

2 kommenttia

 • Jouni Parviainen sanoo:

  Linkin takana oli lisää mielenkiintoista luettavaa. Kiitos!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jari Haukka
  Jari Haukka

  Rivijäsen Kristuksen armeijassa.