Pyhä pössäys, niin me teemme!

Joulun alla otetaan kierroksia vähemmistöjen huomioon ottamisessa. Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu Kouvolan kiistatapauksessa oli lain mukainen. Kaikille tarkoitettu koulun syyskauden päättäjäisjuhla kirkossa oli sisältänyt jumalanpalveluksen piirteitä.

Päätöksen perusteluissa todetaan myös, että "Kirkko on nimenomaan jumalanpalvelusten toimittamiseen tarkoitettu paikka ja siitä välittyy näin jo itsessään uskonnollisia merkityksiä".

Tällä perusteella paikka, ”josta välittyy jo itsessään uskonnollisia merkityksiä” on arveluttava koulun yhteisille tilaisuuksille? Ehkä herkimmät ajan hengen haistelijat lähtevät tästä laukoille?

Seuraavassa kuvitteellinen keskustelu X:n kunnan koulussa.
_ _ _
- Hohhoijaa, kun nyt Halloveen-diskosta on selvitty, vampyyrit pantu kaappiin ja ketsuppijäljet siivottu, pitäisi alkaa joulun suunnittelu. Ideoita?

- Sama vanha. Se, joka ei loukkaa ketään. Siis joulupukki, tontut ja kokisrekka pihaan? Coke - Adds Life!

- Ok, näillä mennään. – Pari ajatusta vielä, kun kevätkin lähestyy. Miten luokkaretki? Turku, Helsinki, Tampere?

- Ma’am, predator in clock seven! Jos ajetaan valtsika kymppiä, tulee some problems. Liedon vaakunassa on Holy Peter ja Marttilan vaakunassa Holy Marty.

- Holy smoke! Pannaan siinä pyörimään Kill Bill kolmonen, niin pennut ei katso ulos.

- Venaa vähän. Siellä on se Kirkko. Sen kello kuuluu vartin välein. Se näkyy joka paikkaan.

- Mennään linnaan. Paksut muurit.

- Haloo, sielläkin on kirkko. Inessä.

- Holy shit. Turku on no go… Miten Hesa?

- Venaa, mä googlaan. Suosituimpia nähtävyyksiä … Temppeliaukion kirkko, Tuomiokirkko, Ateneum, Kansallismuseo.

- Kaks ekaa, no go, mutta entä ne museot?

- Ma’am, ei nyt duunata mitään erroria: Ateneumissa on "Aino ja Väinö" - ja varsinkin se ”Kristus ja Mataleena”!

- Holy Christ! Entä Kansallismuseo?

- Shit, sehän näyttääkin kirkolta! Heti sisäänkäynnin jälkeen kirkkosali – Kristukset risteillä, Barbaran rintojen leikkaus! – ei kuule mikään kohotusleikkaus! ...ja muuta fuulaa. No, no, no go!

- Holy Cow! Ei Hesaan! Miten Tampere?

- Ma’am, nyt päästiin asiaan! Lenin-setään ja Toveri Staliniin pitää lasten päästä tutustumaan. Isä Aurinkoinen lakkautti uskonnot ja toi rauhan. Siis Tampereelle ja Lenin-museoon!

- Pyhä pössäys, niin me teemme!

10 kommenttia

 • Yrjö Sahama sanoo:

  Mutta mutta: onhan Tampereellakin upea kokonaistaideteos Tuomiokirkko, komea moderni Kalevan kirkko ja sisällissodan luodinreikiä seinissään kantava P. Aleksanteri Nevskin kirkko…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Kyllä vain. Toivonkin, että luokkaretkeläiset ja muutkin koululaisryhmät voisivat mennä tutustumaan kotikaupunkinsa arkkitehtoonisiin sekä taide- ja kulttuurihistoriallisiin kohteisiin, vaikka ne samalla ovat seurakunnan kokoontumistiloja.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Tämä oli tämänpäivän kolmas blogi tästä aiheesta. Edellisen blogin kommentissa totesin, että tämän Kotimaa24:n joillekin blogisteille pitäisi järjestää medialukutaito -koulutusta, sillä usein tahallaan tai tahattomasti käsitetään väärin mitä tiedoitusvälineissä uutisoidaan. Viimeviikon Päivi Räisäskohu oli joidenkin mielestä kirkon ongelma ja kiihkossaan joku häpesi kirkkoamme kun se ei puutu asiaan. Nyt on tämä joulukirkkokohu, jota ei haluta ymmärtää oikein.

  Minulla ainakin “vanha-aatami” nostaa päätään, kun lukee noita väärinkäsittäneiden blogeja ja kommentteja. Ehkä tästä ei juuri muuta haittaa olekaan, sillä kyllähän maailmaan “höpöpuhetta” mahtuu. Eikö asiallisuus kuitenkin ole kristillinen hyve, johon kannattaa pyrkiä ja siinä kilvoitella?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Aarnio sanoo:

   No asiallisuuteen pyritään. Sitä voisivat nämä koko hössötyksen aloittaneet uskonnottomatkin ajatella ja vähän miettiä, mitä lähtevät lobbaamaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Kiitos kommentista. Minun täytyy tunnustaa, että en ole viime aikoina lukenut muiden Kotimaa24-blogeja. Siksi olen saattanut toistaa jo aiemmin esiin tuotuja näkökulmia. Koetin itse katsoa julukirkkoteemasta jo vähän eteenpäin – siihen, mitä kirkkorakennuksen tulkitseminen sinällään uskonnollisuutta viestiväksi kohteeksi voisi merkitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Itse en pidä todennäköisenä, että tämä päättyisi ennen kuin jokainen on saanut loukkaantua omassa joulukirkkoblogissaan. Eiköhän tässä vielä toisen puolen tusinaa blogia saada ennen viikonloppua tästä aiheesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Yrjö Sahama sanoo:

   Oletettavasti sekä ns. joulukirkkokohu että Räsäskohu ovat saaneet alkunsa ilmiannoista, jotka on tehnyt jotkut fanaattiset kristinuskon vastustajat, joilla on pyrkimyksenä ajaa kristillisyys mahdollisimman ahtaalle.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Vähän samantapainen juttu tämän päivän Hesarissa 🙂

  “Tiernapojissa riittää paheksuttavaa ”jokaiselle kuin talossa on” Tänä vuonna joulujuhla- ja joulukirkkokohu alkoi jo ennen tiernapoika- ja murjaanimyrskyä. Tiernapoikapaheksunnalle jää nyt hyvin vähän aikaa.”

  Nyt kiireen vilkkaa uusi rähinä päälle :D.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Juuri hengellinen sota tekee asiasta mielekiintoisen. Liberaalit ovat luopuneet kokonaan taistelusta. He ovat nähneen parhaaksi antautua ja antaa kaikki aseensa sovinnolla vihollisen käyttöön. Siellä missä sotilaita värvätään hengelliseen sodankäyntiin on aina pitkät jonot. Siinä kyllä on mahdollista valita puolensa.

  Ilmoita asiaton kommentti