Rakkaus menee aina edellä

Tuttavani muisteli sosiaalisessa mediassa kauniisti hetkeä, jolloin hän oli kohdannut tulevan vaimonsa. Sähköä oli ollut ilmassa ensi hetkestä alkaen. Sitä oli ollut niin paljon, että se oli näkynyt hämmennyksenä ja poikkeuksellisena käyttäytymisenä. Ystävät ympärillä olivat huomanneet, että jotain on tekeillä.

Rakkautta ei voi paeta eikä peittää. Saman olen kokenut omassa elämässäni. Ensitapaamisessa rakkaani kanssa oli jotain erityistä. Kun lähdimme tahoillemme, tuntui, että pitäisi juosta perään ja huutaa: ”Hei, seis, on väärin lähteä nyt tästä eri suuntiin! Tahdon tulla kanssasi ja mennä sinne, minne sinäkin menet.” Sitäpä ei vain heti uskaltanut tunnustaa. Ehkä se oli myös jännittävää, kun joutui miettimään, mihin tämä johtaakaan. Tunteeko tuo toinen samoin?

Nykyään puhutaan paljon rakkauden eri ilmenemismuodoista ja erilaista avioliitoista. Itse elän miehen ja naisen välisessä, perinteiseksi nähdyssä avioliitossa. Minulle se on hyvä ja oikea liitto. Mutta ajattelen, että oikeus aviosuhteeseen on myös heillä, jotka tuntevat vetoa samaa sukupuolta olevaan rakkaaseensa.

Mielestäni rakkaudesta ja avioliitosta ei pitäisi puhua kliinisesti, jäykkiä periaatteita rakennellen. On mieluummin vaiettava ja kuunneltava rakastuneita. On kuunneltava heitä, joita asia koskee. On opeteltava iloitsemaan iloitsevien kanssa, kuten sana kehottaa. Se on kristityn ensisijainen tehtävä, sillä rakkautta ei voi paeta eikä piilottaa. Se menee aina edellä.

11 kommenttia

 • Kun suomenkielessä on vain yksi sana tarkoittamaan rakkautta, niin ovatko eroottinen rakkaus ja Jumalan rakkaus samanlaisia? Siis argumenttina yhtä painavia?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Jumala käski leikata liittonsa merkin miehen penikseen. Liitto sana on heprean BERITH. Täsmälleen samaa sana käytetään avioliitosta BERITH.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Timo Juntunen sanoo:

   Tuo Seppo Heinolan tulkinta on varsin painava, kiitos siitä. Tuli mieleen rinnastuksena nykyinen avioliiton merkki, sormus, joka päättymättömänä kehänä symboloi ikuista rakkautta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Hepren sormus eli rengas עגול symboloi kahletta, jolla mm. härkävaskat עגל pantiin aisoihin (nenärengas). Sangen mystisesti tämä sama sanajuuri agal on lähtönä heprean ‘pyöriä’ tarkoittavalle sanalle. Joka viitta myös vaunuihin, koskapa vaunuissa on ‘renkaat’ eli pyörät.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Juntunen sanoo:

  Jaa…aika viisas olisin, jos osaisin punnita niiden painot. Jumala on rakkaus.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Kiinnostava sana tuo rakkaus. Germaanilaina sanasta ’frakaz’, joka tarkottaa lähinnä ahnetta ja himokasta. Minusta suomensukuinen ’lempi’ on paljon kauniimpi sana. Lempiä tai lemmiskellä kuulostaa paljon viehkeämmältä rakastella.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Seija: “Lempiä tai lemmiskellä kuulostaa paljon viehkeämmältä rakastella.”

   Juu, näin on. Viron “armastaa” on myös hyvä. Miltäs kuulostaisi tämmöinen lause: Lempi ja Armas rakatelivat hiljaisella sillalla?

   Söpöä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Timo Juntunen sanoo:

   Rakastelu kuulostaa raivokkaalta ja intohimoiselta toiminnalta. Lempiminen taas sellaiselta nautiskelusta toisen lähellä ja iholla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juntunen: “Rakastelu kuulostaa raivokkaalta ja intohimoiselta toiminnalta.”

   Riippuu paljon siitä, minkä ikäisestä herrasväestä on kysymys. Kyllä se rakastelunkin kiihkeys vuosien varrella hiipuu ja raivo ryytyy kaiken sorttisten kolotusten, nivel- ja lihaskipujen myötä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Yksi latinan rakkaudeksikin käännettävissä oleva sana on ‘caritas’, josta on tullut englannin ‘charity’. Sen voi suomentaa armeliaisuudeksi ja laupeudeksikin. Vastaava laatusana ‘cara’ on paitsi rakasta, myös arvostettua ja kallista tarkoittava. Tätä kautta rakkauteen viittaavia sanoja löytyykin näköjään jo useita: lempi, armaus, armeliaisuus, laupeus, arvostus…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Timo Juntunen
  Timo Juntunen

  Saaristorovasti. Runoilija. Elämän taiteilija. Tapaamisiin pappilan sillalla!