Rauha teille!

Lähi-idän kolmea uskontoa yhdistävät monet tekijät. Näistä ensimmäisenä usko samaan jumalaan, maailmankaikkeuden luojaan. Seuraavaksi tulee uskon yhteinen isä, Abraham. Yhteistä on myös usko tuomioon ja ylösnousemukseen. Ja kaikkien käsityksen mukaan Jumala on armollinen. Toki erojakin on; näistä teologisesti merkittävin on kristinuskon käsitys Pyhästä Kolminaisuudesta.

Yhteistä on myös kaikkien kolmen uskonnon tapa toivottaa rauhaa. Muslimi toivottaa: As-salamu alaykum. Juutalainen tervehtii: Shalom aleikhem. Ja meidän kristittyjen liturgiassa kaikuu: Pax vobiscum. Kaikille yhteinen suomennos: Rauha teille. Tämän viikon versio on: Que la paix soit avec vous.

Kaikissa kolmessa uskonnossa on myös ajoittain unohdettu rauhan sanoma. Pyhiä sotia on käyty milloin Daavidin tähden, milloin ristin ja milloin puolikuun alla. Joskus rauha on ymmärretty kovin yksipuolisesti omaksi vallaksi yli muiden. Kristityssä maailmassa rauhantekijäsi on kutsuttu revolveria (Colt .45) ja jättikokoista pommikonetta (Convair B-36). Ariel Sharon johti 1982 operaatiota Rauha Galileaan ja päästi Israelin liittolaiset toteuttamaan joukkomurhan Sabran and Shatilan pakolaisleireissä.

Koko uskonnon ja kaikkien uskovien leimaaminen yhden ryhmän perusteella on yhtä väärin riippumatta siitä, ovatko kyseessä kristittyjen, juutalaisten vai muslimien hirmuteot. Hirmutekojen tekijä voi toki toivoa, että kriisi leviää ja yhä useampi liittyy hänen omaan pyhään sotaansa. Siksikin on tärkeä kuulla rauhan ääniä eri puolilta maailmaa. Jeesus sanoi: Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.

17 kommenttia

  • Juhani Ketomäki sanoo:

    Arto Jääskeläinen. Älä iitsi olla lapsellinen. Löydät vähällä vaivalla imaameja jotka ovat kanssasi eri mieltä. En tiedä että kukaan olisi koko islamia leimannut. Isis on joka tapauksessa islamilainen järjestö.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Pesonen sanoo:

    On tietenkin paljon maltillisia muslimeja. Ei kuitenkaan ole olemassa maltillista Islamaia. Tämä ero on tärkeää tehdä. Se mahdollistaa rakkaudellisen suhtautumisen turvapaikanhakijoihin. He ovat se myös kirkon hätämajoitustiloissa havainneet. Ovat ihmetelleet ja ihmeteleet ja ihmetelleet, sitä miten ja miksi heitä kirkon tiloissa on kohdeltu niin ystävällisesti. Vasta sitten, kun muslimien määrä jollakin alueella alkaa luoda yhteiskunnallista painetta, niin sitten vasta Islamista alkaa tulla ongelmia kaikille. Eli Islamin vaatimukset alkavat silloin vaikuttaa heidän käytökseensä. Silloin muslimien määrän pitää jo olla useita prosentteja. Nyt heitä on vasta 1-2%.

    Ilmoita asiaton kommentti