Rauhoittuuko Venäjän suurvaltakaipuu parhaiten yksin nurkassa?

Presidentti Vladimir Putin lähti Australian Brisbanessa pidetystä G20-maiden huippukokouksesta kotimatkalle ennen kokouksen päättymistä. Vaikka Putin ilmoitti aikaistetun lähtönsä viralliseksi syyksi väsymyksen, on selvää, että kyseessä oli protesti vierailun isäntämaille ja paikalla olleille lännen johtajille.

Uutistoimistojen välittämien tietojen mukaa länsijohtajat olivat sekä sanoin että elein pyrkineet Brisbanessa viestittämään Putinille, että he eivät hyväksy Venäjän toimia Ukrainassa. Isäntämaa Australia lähetti protokollan vastaistesti varapuolustusministerin lentokentälle vastaan Venäjän valtionpäämiestä ja kahdenkymmen maan johtajan yhteiskuvassa Putin oli sijoitettu konkreettisesti nurkkaan. Johtajien kahdenkeskisessä tapaamisessa esimerkiksi Ranskan presidentti François Hollande yritti istahtaa kättelemättä Putinia. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama puolestaan määritteli puheessaan maansa maailman ainoaksi supervallaksi, joka pyrkii ebolan ja Isiksen ohella vastustamaan Venäjän aggressiota Ukrainassa.

Venäjän viimeaikaisen sotilaallisen pullistelun, eri puolilla maailmaa tehtyjen ilmatilaloukkauksien, Ukrainan separatisteille annetun tuen, Krimin miehityksen ja niin edelleen, motiiveja on paljon pohdittu. Sikäli, kun niiden takana on pyrkimys palauttaa Venäjälle Neuvostoliiton aikojen suurvaltaidentiteetti, Putin jättäminen kättelemättä ja sijoittaminen nurkkaan ryhmäkuvassa tilannetta tuskin yksin korjaa. Jos ja kun näyttää siltä, että Venäjän talous sen rakenneongelmien ja pakotteiden johdosta päätyy taantumaan, ulkoisten uhkakuvien ja länsimaiden syyttäminen vaikeuksista ja sitä myötä myös tarve uhitteluun todennäköisesti tulee pikemminkin lisääntymään. Meidän Suomessakin on hyvä asennoitua niin, että Venäjän ja länsimaiden välien viilemiseen tuskin on tiedossa nopeaa käännettä parempaan.

Putinin mielenosoituksellinen kotiinlähtö Brisbanesta toi etäisesti mieleen neuvostojohtaja Nikita Hruštšovin ulosmarssin toukokuussa 1960 Pariisissa pidetystä huippukokouksesta.  Neuvostoliitto oli ampunut alas amerikkalaisen U-2-vakoilukoneen syvällä omassa ilmatilassaan ja vaati Yhdysvaltain presidentti Dwight D. Eisenhowerilta anteeksipyyntöä. Kun sitä ei tullut, Hruštšov lähti näyttävästi kesken kokousta kotimatkalle ja kylmä sota kääntyi jäätävämpään suuntaan.

Putinin ilmeinen haave on palauttaa Venäjälle Neuvostoliiton suurvalta-aseman mukanaan tuoma kansainvälinen kunnioitus. Brisbanen kokemukset jälleen osoittavat, että tätä lännen johtajat eivät hänelle aio suoda. Haaveeksi se jäänee myös nyky-Venäjän voimavaroilla. Venäjältä puuttuvat Neuvostoliiton jättimäiset asevoimat ja maailmanlaajuinen sosialististen maiden verkosto, joka myötäili Neuvostoliiton tekemisiä ja tarjosi sille sotilaallisia tukikohtia kaikilla mantereilla. Nyt Venäjän on tyydyttävä lähinnä lähettämään kaukotoimintalentokoneitaan kiertelemään ympäri maailmaa muistuttamaan huomattavasti pienempien ja monin paikoin vanhentuneiden asevoimiensa iskukyvystä.

Se, että miten länsimaiden tulisi reagoida Venäjän suurvaltahaaveisiin, on kysymys, johon ei ole yksinkertaista vastausta. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puitteissa voitaisiin yrittää käynnistää uutta Euroopan turvakokous prosessia, jossa Venäjän ja länsimaiden välien kärjistymistä pyrittäisiin hillitsemään, antamatta kuitenkaan periksi voimapolitiikalle. Helppoa tai mitenkään myönteiseltä lopputulokseltaan varmaa tämä ei tule olemaan, mutta parempi on yrittää, sillä Venäjän nykyisen ulkopolitiikan suunta ei todennäköisesti tule nopeasti muuttumaan.

7 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  Ville Jalovaara :”Rauhoittuuko Venäjän suurvaltakaipuu parhaiten yksin nurkassa?”

  Mielestäni ei rauhoitu. Jatkuvaa ”suurvaltakaipausta” potevat ja ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta kunnioittamattomat suurvallat sotasaapaineen ja maailman tuottavimpiin kuuluvine asekauppoineen ja suursijoittajineen ovat ihmiskunnan ainoa todellinen ongelma.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Romppanen sanoo:

  Ei varmaan rauhoitu. Siinä länsimaat juuri toimivat öykkärimaisesti, kun eristävät Venäjän. Eristetty ja hyljeksitty suurvalta voi olla arvaamatonkin. Eikä ollut kovin sivistynyttä länsijohtajien käytös Australiassa Putinia kohtaan, joten ihan hyvä kun lähti kotiin. Länsijohtajille pitäisi opettaa käytöstapoja, eikä sallia heille tuollaista kiusaajan roolissa paistattelua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Peltonen sanoo:

  Joka kerta tulee miettineeksi, kuinkahan monta eri vaihtoehtoa ja siirtoa eteenpäin näitä kuvioita on etukäteen Kremlin huoneissa käyty läpi. Tässä mielessä Venäjän johdon haasteeseen vastaaminen on länneltä ollut viisaampaa kuin sen sivuuttaminen, koska sekin olisi jo etukäteen huomioitu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Uskon, että Venäjän suurvaltakaipuu rauhoittuu mutta korostan, että se ei suinkaan ole missään nurkassa. Se on konkreettisessi mukana planeettamme kuvioissa, jopa positiivisessa yhteistyössä USA:n kanssa avaruustoiminta kuvioissa. Sisäisellä kehityksellä on hyvinkin ratkaiseva merkitys, talous, ihmisarvostus kysymykset.

  On aivan positiivista, että sen toimintaan Krimillä, Ukrainassa, otetaan realistisesti kantaa. Vähän kauempaa otettu esimerkki. Mitä tapahtuisi jos esim, isiksen annettaisiin vapaasti toimia ? Seuraukset voisivat muutaman vuoden sisällä olla meillä täällä Suomessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Romppanen saa meidän tutkimaan syntyjä syviä. Lännen johtajat ne ovat aina olleet niin öykkärimäisiä. Neville Chamberlain meni antamaan Puolalle takuut, ja niin alkoi Toinen Maailmansota. Hitler olisi halunnut vain Danzigin ja läntisen puoliskon Puolasta, tuosta “Versaillesin epäsikiöstä”. Vain kaksi vuotta aikaisemmin oltiin yhteistyöhaluisia ja annettiin Saksan ottaa koko Tshekkoslovakia. Ranska pelkäsi Saksan ylivoimaisia ilmavoimia ja Englanti ei katsonut olevansa sotaan valmis. Valmis se ei liioin ollut syksyllä 1939, mutta ne takuut…. Koittaako milloinkaan aika, jolloin jollakin maalla on maata tarpeeksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Onneksi tässä on mahd. oppia uutta. Luin tänään Australian pääministerin lohkaisuista. Nyt pitäisi Niinistön kutsua Putin Kultarannan savusaunaan nauttimaan löylyistä ja savusiian mausta ihan vaan naapurien kesken ilman politiikkaa…. 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Osmo Peltonen sanoo:

   Puolustusministeri Ustinovia saunotettiin. Ja taidettiin pistää aika tiukat löylyt, niin että ehdotuksilta yhteisistä sotaharjoituksista loppui ilma.

   Ilmoita asiaton kommentti