Lestadiolainen Suoruus ja avoimuus

Kun kaikki keinot on koitettu, miten olisi rehellisyys? Tämä on tullut viime päivinä mieleeni useaan otteeseen. Lestadiolaisuuden vaikuttajat ovat olleet sellaisella mutkalla, että siihen eivät kovimmatkaan akrobaatit pysty. Leppänen on huolissaan kirkon ääripäistä. Tuon huolen kohde on peilissä: lestadiolaisuus on se toinen ääripää. Muut eivät sen ääripään mukaan voi pelastua. Tämä erottaa lestadiolaisuuden merkittävällä tavalla kaikista muista lohkoista ja lahkoista kirkon sisällä.

Taskila toivoo avoimuutta, mutta ei uskalla olla avoin. Taskila on mukava mies, mutta suoraa puhetta sopisi opetella.

Mitäs jos sanottaisiin asiat ihan suoraan?

Vain lestadiolaiset pääsevät taivaaseen. Muut menevät helevettiin että heilahtaa.

Kaste ei pelasta ketään. Eikä ole pelastuksen ehto. Se on kirkon tapa.

Kaikki pienet lapset ovat lestadiolaisia. Tekosynnit vievät kadotuksen polulle.

Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden tarkoittaa sitä, että nämä ja säännöt päälle niin asia on kunnossa. Säännöt ovat tärkeitä. Niistä pidetään kiinni ja niiden mukaan "halutaan" elää.

Ehtoollisella ei saa syntejä anteeksi. Absoluutiosta, jonka lestadiolainen julistaa, saa. Kuten joku aika sitten uutisoitiin, lestadiolaisesta näkökulmasta piispan absoluutio on pelekkää huttua. Oikeasti.

Minun kirkkooni mahtuu näiden käsitysten kanssa. Siinä ei ole mitään ongelmaa. Eikä minulla ole ongelmaa lestadiolaisuuden tai lestadiolaisten kanssa enää nykyään.  Pääpiirteissään ovat mukavia ja kunnollisia ihmisiä.

Siinä on ongelma, ettei sanota näitä asioita suoraan. Ja ihan turha tulla mutkailemaan: olin yli 30 vuotta mukana. Tiedän kyllä miten asiat oikeasti ovat ja mitä sisällä opetetaan.

 

12 kommenttia

 • Vuokko Ilola sanoo:

  Tuli mieleeni, että olikohan kielipeliä vl-liikkeessä vanhana “kunnon” Heikin, Voiton ja Einarin aikoina? Eikö silloin päästelty aika suorilla suuntaan jos toiseenkin ja eikös käyty Presidentin juttusillakin puhumassa uskontotuntien puolesta? Oikein äijäkööri tomerina puvut päällä, häh?

  Mietin vaan sitä, että kun jossakin vaiheessa päätettiin avautua liikkeen asioista ulospäin, niin perustettiinko silloin kielipelivaliotoimikunta julkisuutta ajatellen? Vai onko se vain sitä kielillä puhumista, mistä Raamatussakin puhutaan?

  Herodestakin höynäytettiin, niin miksi ei muitakin helevettiin heilahtavia?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Kun luin tämän Alarannan kirjoituksen en voi kun taas ihmetellä, miten tällaista julistusta voi olla ev.lut. kirkkomme sisällä!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Paavo Eero sanoo:

  Enpä muista virassa olevien pappien suusta kuulleeni saarnaa, jossa olisi noustu vastaan kirkon opetusta esim. kasteesta tai ehtoollisesta – ‘taivasten valtakunta’ vielä menee, kun muistaa ottaa puhujan ikälisät huomioon. Voikin kuitenkin kysyä, mitenkähän eheä liike on tosiasiassa sisältä päin. Totta kait turbulensissa oleva avioliittokäsitys väistämättä vain lisää käsitystä vapaudesta pitää kahta kotia – Taskilan kommentti “Kansankirkko nähdään tietysti hyvänä asiana, ja siihen sitoudutaan, mutta kirkkoa luonnehditaan hengellisesti pikemminkin osaksi maallista esivaltaa. Sen sisällä elää oikea seurakunta.” Mitä tuosta kommentista sitten voi muuta johtaa kuin sen … ja sen oliko tuo yksi lipsahdus tulevien joukkoon.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Aarnio sanoo:

   Niinpä. Oikeastaan olen alkanut tosissani miettiä, miksi kuulua ev. lut. kirkkoon ja sen jumalanpalveluksiin, jos toimituksen hoitavat lestadiolaisiin kuulumattomat papit ja muu väki, joita pelastus ei koske lestadiolaisten mukaan. Mitä siellä istumaan, jos vain lestadiolaiset taivaaseen pääsevät? Ja miksi vaihtaa kristillistä kirkkoakaan, jos ei se mitään muuta? Lestadiolaiset kuitenkin vain taivaaseen pääsevät.

   Minä kyllä kysyn nyt ihan vakavissani, että kuinka piispat, papit ja muu kirkon väki selittävät minulle tämän? Olenko maksava jäsen jossain kerhossa vai kristillisessä kirkossa, jossa armoa kaikille julistetaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vuokko Ilola sanoo:

   Mielenkiintoinen näkökulma sinulla Tarja. Hmm, kirkosta eroamisiin voi olla monia syitä. Tiedän joidenkin eronneen siksi, kun kirkko ei ole heidän mielestään tarpeeksi jämäkästi puuttunut helmoissaan olevan vl-liikkeen hengellisen väkivallan harjoittamiseen, muun muassa hoitokokouksiin. Eikä ole puuttunutkaan, ei kirkko, ei yhteiskunta, liikkeen sisällä olevista ihmsiistä puhumattakaan. Ihme homma, kun kiusaamiseen ei haluta puuttua :( Kyllä asiaa joskus tulevaisuudessa vielä ihmetellään isoon ääneen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Tarja: “Minä kyllä kysyn nyt ihan vakavissani, että kuinka piispat, papit ja muu kirkon väki selittävät minulle tämän? Olenko maksava jäsen jossain kerhossa vai kristillisessä kirkossa, jossa armoa kaikille julistetaan?”

   Tuhannen taalan kysymys. Turhaan minäkin aikanani koin kirkon jäsenmaksua maksavani. Punainen Risti on monin verroin parempi kohde noillekin veroroposilleni. On ollut jo vuosikausia. Siellä niillä kuitenkin koen saatavan jotain hyvää aikaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Vuokko: “joskus tulevaisuudessa vielä ihmetellään isoon ääneen”

   Kyllä sitä minun mielestäni sopii ihmetellä nyt jo – isoonkin ääneen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Tarja. Kuulu vain rohkeasti omaan kirkkoosi. Kyllä piispat ja papit todistavat sinulle sinulle synninpäästön. Ja uskomalla Jeesukseen pelastut. Ei se yhtään ketään haittaa jos joka yhdeksäskymmenes tuhannes ihminen maailmassa pelastuu lestadiolaisella tavalla.

   Omaehtoiset ihmiset nyt Uhkailevat kirkosta eroamisella kuka mistäkin syystä. Esim. Jos lapsi ei pääse haluamaansa rippikoulu ryhmään tai jos kansanedustaja lukee oman herätysliikkeensä kesäjuhlilla sitaatin Raamatusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit