Syyria: väkivalta on hajottanut kurdien kirkon

Sen jälkeen kun Syyrian sota alkoi, sadoista kurdeista on tullut Jeesuksen seuraajia. Useat heistä ovat pakolaisia, jotka ovat perustaneet Pohjois-Syyriaan seurakuntia. Nyt he ovat joutuneet jälleen pakenemaan Turkin hyökättyä maahan lokakuun alussa.

Syyrian rajakaupungissa Afrinissa oli noin kolmen sadan kristityksi kääntyneen kurdin yhteisö. Pommitusten alettua moni heistä pakeni maakunnan pääkaupunkiin Aleppoon tai lähistön leireihin. ”Useimmat epäröivät palata”, kertoo paikallinen kontakti, joka ei turvallisuussyistä halua nimeään julkisuuteen. ”He tietävät olevansa vaarassa, jos Turkin sotajoukot valvovat heidän kaupunkejaan.”

Sekä Afrinissa että 200 kilometriä Afrinista itään sijaitsevassa Kobanin rajakaupungissa on ollut kasvava kurdiseurakunta. USA:n joukkojen vetäytymistä seurannut Turkin armeijan hyökkäys on kuitenkin hajottanut nuoren, nupulla olevan kirkon.

Kurdien valtauskonto on islam, joten lähes kaikki kurdikristityt ovat käännynnäisiä. Viime vuonna Kobaniin avatun evankelisen seurakunnan pastori on itsekin islamista kääntynyt. Hänen mukaansa ihmiset janoavat vaihtoehtoa väkivallan ja sodan vuosien jälkeen. ”Isis kuvasi tämän sodan uskonnollisena konfliktina ja käytti uskonnollisia iskulauseita. Sen takia monet kurdit menettivät luottamuksensa uskontoon yleisesti, ei ainoastaan islamiin”, pastori selitti. Monista tuli agnostikkoja tai ateisteja, mutta osa kääntyi kristinuskoon. (Reuters)

Turkin sotilaallinen hyökkäys on kuitenkin hajottanut vielä hauraan kirkon ja vähentänyt kristinuskon vaikutusta alueella.

On epäselvää, palaavatko uudet kristityt Kobaniin nyt, kun kaupunki sijaitsee virallisesti ”turvavyöhykkeellä”. Turkin ja Venäjän sopimuksen mukaisesti Syyrian ja Venäjän joukot vartioivat Turkin vastaista rajaa. ”Kurdit epäilevät tämän sopimuksen toimeenpanoa”, paikallinen kontaktihenkilö kertoi.

Kristittyjä pakolaisia ei estä palaamasta kotikaupunkeihinsa ja -kyliinsä niinkään turkkilaisten ja venäläisten, vaan hyökkäysten ja väkivallan pelko, kertoo muuan pastori ja seurakuntien istuttaja Christianity Today-lehdelle.

Keitä kurdit ovat?

Kurdeja on noin 30 miljoonaa, ja he kuuluvat neljään Lähi-idän etniseen ryhmään. Heidän kielensä on kurdi ja uskontonsa sunni-islam. He eivät ole yrityksistään – ja ainakin kerran annetusta lupauksesta – huolimatta onnistuneet saamaan omaa kotimaata. Tällä hetkellä kurdeja asuu Turkin, Iranin, Irakin, Syyrian ja Armenian alueilla. Heidän historiansa on valtaosin pakkosiirtojen, sorron ja väkivallan historiaa. (BBC)

Kirjoittaja

Open Doors
Open Doorshttp://opendoors.fi
Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors Finland ry toimii osana maailmanlaajuista Open Doors –järjestöä. Toiminta Suomessa käynnistyi keväällä 2015. Tutustu historiaamme: http://opendoors.fi/historiaa