Taas anteeksipyynnön paikka :(

Eli jouduin poistamaan edellisen postaukseni, joka oli ilmeisesti tekijänoikeuslain vastainen. Kyseessä oli Oulun alueen nuortenillassa pidetty alustus enkä ollut kysynyt alustajalta itseltään lupaa julkaista sitä. Pyydän ennen kaikkea alustajalta itseltään, ja myös Kotimaan viattomilta lukjoilta anteeksi töppäystäni. Mulle ei oo oikein selvillä nää lakipykälät :(

Oikeestaan tosi harmi, että jouduin poistamaan sen, koska alustuksessa oli niin hyvin esillä vl-liikkeen käsitykset monesta asiasta ja siitä syntyi hirvittävän hyvää keskustelua. Noh, tämmöstä tää on.

Mutta jos hyvä alustuksen Tekijä luet tätä ja olet sitä mieltä, että alustuksen saa laittaa uudestaan kehiin, niin ilmoitteleppa. Itse en tiedä kuka hän edes on. Ainakin hänellä oli erittäin hyvä raamatuntuntemus, eli ajattelen, että vanhempaa vl-väkeä hän oli.

Noh, mut, anteeksi vielä kerran!

45 kommenttia

 • Vuokko Ilola sanoo:

  Tämänkertainen palaute aiheesta s-postini kautta:

  “En kerennyt näkemään blogitekstiäsi Oulun nuortenillan alustuksesta, mutta luin sitä seuranneen tekstisi!

  Kirjoituksiesi ja kommenttiesi perusteella saat paljon palautetta, ilmeisesti myös paljon “uhkailevaa” ja negatiivista. Siksipä minäkin haluan osallistua palautteenantoon!

  Aihe koskettaa itseäni henkilökohtaisesti, siksi koen sen tärkeäksi aiheeksi! (Ehkä asiaan vaikuttaa myös erittäin hyvä ystäväni, joka on täysverinen vanhoillislestadiolainen) Mutta myös siksi, että olen samanlaista hulluutta saanut osakseni aivan muissa ympyröissä kuin vanhoillislestadiolaisten keskellä.

  Itse elin ja kasvoin onnellisena helluntaiseurakunnassa, joka oli kaikinpuolin hyvä paikka kasvaa. En ollut törmännyt hengelliseen väkivaltaan. Jos kuulin hengellisestä väkivallasta, en oikein osannut suhtautua siihen – en tiennyt että oliko tällaisissa tapauksissa ongelma uhrilla vai tekijällä. Kunnes sitten itse törmäsin hengelliseen väkivaltaan. Sen jälkeen en ole epäillyt hetkeäkään, kun kohtaan manipuloivaa, “salaista” ja sitovaa “hengellisyyttä”. Palautan mieleeni Paavalin sanat, että älkää antako kenenkään itseänne sitoa, vapauteen Kristus meidät vapautti.

  Tuon kokemukseni jälkeen olen ollut yhteyksissä esikoislestadiolaisuuteen ja vanhoillislestadiolaisuuteen. Molemmissa piireissä on minulle läheisiä ihmisiä. Viime vuosina olen kysellyt toistuvasti (Jumalalta, itseltäni ja läheisiltäni), että kuinka tällaista (erityisesti vanhoillislestadiolaisuuden piirissä tapahtuvaa) hulluutta voidaan sietää ja siitä vaieta niin tehokkaasti?

  Sen takia olen erittäin iloinen, että joku jolla on tietoa/kokemusta nousee tuomaan näitä asioita esille! Se on tärkeää!

  Ja blogitekstiisi liittyen:

  Me Jeesuksen opetuslapset olemme valona maailmalle – sanomamme ei ole salainen! Jos se on salainen, siinä on silloin jotain mätää – kuten kieroutuneita moraalisääntöjä, jotka eivät kestä päivänvaloa. Raamattu ei ole turhan tarkka “moraalisäännöissä”, paitsi siinä, ettemme saa vahingoittaa tai kiristää toisia, ja että varsinkin heikkoja on aina tuettava.

  Ymmärrän paremmin kuin hyvin motivaatiosi tuoda julki vl-opetuksia. Vain siten voidaan käsittää, mitä siellä oikeasti tapahtuu. Kyse on isosta liikkeestä ja se vaikuttaa niin moneen ihmiseen.

  Minua ihmetyttää se, kun olen kuullut vanhoillislestadiolaisen sanovan: “me saamme uskoa, että vain me pelastumme, siinä ei ole mitään väärää”. No juridisesti/filosofisesti se on ehkä oikein, mutta kristityn näkökulmasta ei todellakaan ole oikein! Yksi suurimmista synneistä on valehdella evankeliumista. Liikkeen ulkopuolinen saattaa sanoa, että vanhoillislestadiolaiset saavat ajatella niin kuin haluavat. No tietenkin jokainen saa ajatella niin kuin haluaa, mutta kristityn näkökulmasta se on väärin ja vääryyteen pitää puuttua. Ja kristittyinä me olemme velvolliset välittämään jokaisesta lähimmäisestä – aivan sama onko kyseessä helluntailainen vai vanhoillislestadiolainen. Nämä asiat kuuluvat koko kristikunnalle, se on meidän yhteinen haasteemme.

  Näissä ongelmissa on varmaankin pohjimmiltaan samasta asiasta kyse, mihin Paavali törmäsi esim. Galatiassa. Jopa Pietari hairahtui pitämään ympärileikkaamattomia seurakunnan ulkopuolisina, Paavali joutui silloin nousemaan jyrkästi tätä Jeesuksen opetuslasta ja “kalliota” vastaan. Mutta se oli oikein tehty, koska evankeliumi on pidettävä puhtaana “

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Honkala sanoo:

  Tämä taistelu on tietysti hävitty etukäteen, mutta nostaisin silti esiin pari juttua.

  Minusta on kovin surullista, että nimeään paljastamaton henkilö voi blogistin kautta kutsua edustamaani kristillisyyttä hulluudeksi. Tähän voi joku sanoa, että tämä “Pirjo” tai “Pekka” itse asiassa sanoi, että edustamani kristillisyyden joukossa on hulluutta. Viestinnän ammattilaiset taitavat sanoa, että kun tällaisia latautuneita ilmaisuja käytetään, viesti menee kuitenkin vahvempana perille.

  Kysyisin sinulta tuntematon ystäväni, onko sinusta moraalisesti oikein, että esiinnyt täällä blogistin avustuksella nimettömänä, vaikka sivuston periaate on esiintyä nimellä?

  Olen kysynyt asiasta sivuston ylläpitäjän kantaa, mutta en ole saanut vastausta – ainakaan toistaiseksi.

  Voisitko myös olla kiltti ja selittää, mitä tarkoitat, kun annat ymmärtää edustamani kristillisyyden sanoma on salainen, kun minun ymmärtääkseni asia on juuri päinvastoin.

  Kaikkea hyvää sinulle toivottaen!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Honkala sanoo:

  Täsmennys

  Tarkoitin edellisen viestissäni sivuston ylläpitäjällä Kotimaa24:ä.

  Kysyisin myös sinulta keskustelukumppani Vuokko, onko mielestäsi nimettömien viestien välittäminen tänne eettisesti kestävää, kun asiaa perusteellisesti ajattelet?

  Voi olla, että olen väärässä, mutta asia mietityttää minua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Panu Saarela sanoo:

  Heikki Honkala, minä ainakaan en näe mitään estettä sille että blogisti – harkintansa mukaan – julkaisee nimettömiä viestejä. Samalla tavallahan me nimellä kirjoittavatkin voimme kertoa nimeä mainitsematta jonkun tuntemamme tai tietämämme ihmisen kokemuksista. Tilanne muuttuu, jos on syytä epäillä viestin aitoutta tai jos se sisältää nimeltä mainittuja henkilöitä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Heikki hyvä, ei tässä ole taistelua ensinkään

  Täytyy tuota esille nostamaasi asiaa keskustella Ylläpidon kanssa. Nythän on niin, että Ylläpito on itsekkin julkaissut nimettömiä kirjeitä ja just vieläpä koskien vl-liikettä. Ne ovat olleet kylläkin vl-myötähyminäkirjoituksia. Juups.

  Tietty paras olisi, että kaikki kommentoijat uskaltautuisivat tänne ihan omalla nimellään kommentoimaan. Mutta eihän niin tee sellaisetkaan vl-ihmiset, jotka kurmuuttavat mua s-postitse. Olen pyytänyt heitä tänne kommentoimaan/kurmuuttamaan mus, mutta kun ei niin ei.

  Itse asiassa tuon kommentin kohdalla, josta Heikki puhut, kävi niin, että itse pyysin saada laittaa kirjoituksen tänne, koska minusta siinä oli hyviä pointteja. En tarkoita nyt tuota hulluus -sanaa. Tuo, että hän sanoi vl-liikkeessäkin olevan hulluutta, oli hänen mielipiteensä ja sinun on Heikki erilainen.

  Jotkut s-postin kirjoittajat ovat niin tarkkoja omien viestiensä suhteen, että eräskin syytti mua tekijänoikeuksien rikkomisesta, kun lainasin häneltä muutaman rivin pätkän, joka oli vielä epäedullinen itseeni nähden.

  Kaikki eivät ole vielä tottuneet tähän julkiseen kirjoitteluun ja pelkäävät kuka mitäkin asiaa sen tiimoilta. Ihanaa Heikki, että sinä uskallat! Mitä pelättävää meillä kenelläkään oikeasti on? Jumalan edessä olemma kaikki paljaat ajatuksinemme ja ihmisten edessä ei ole mitään merkitystä sillä, mitä mieltä olemme asioista. On tasan sama sille, ovatko ajatuksemme piilossa pääkopassamme, vai julkisesti kaikkien edessä hallisteltavissa. Siis periaatteessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tynkkynen sanoo:

  Vuokko:

  Kaikki eivät ole vielä tottuneet tähän julkiseen kirjoitteluun ja pelkäävät kuka mitäkin asiaa sen tiimoilta. Ihanaa Heikki, että sinä uskallat! Mitä pelättävää meillä kenelläkään oikeasti on? Jumalan edessä olemma kaikki paljaat ajatuksinemme ja ihmisten edessä ei ole mitään merkitystä sillä, mitä mieltä olemme asioista. On tasan sama sille, ovatko ajatuksemme piilossa pääkopassamme, vai julkisesti kaikkien edessä hallisteltavissa. Siis periaatteessa.

  Olet taas oikeassa, Vuokko. Arvostan suuresti sitä, että keskusteluun vanhoillislestadiolaisuudesta osallistuu myös liikkeessä mukana olevia, eikä vain meitä liikkeen jättäneitä/poispotkittuja. Vain siten voi muodostua mahdollisimman totuudenmukainen kokonaiskuva vanhoillislestadiolaisuudesta eilen ja tänään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Alin sanoo:

  Pakko sanoa että ymmärrän kyllä Heikin pointin. Tänne sivustolle on todella helppo kirjautua. Olisi kohteliasta osallistua näihin keskusteluihin omalla nimellä niin kuin me muutkin tehdään. Nythän on niin että suurin osa kirjoituksista on omalla nimellä kirjoitettuja mutta sitten on pieni osa (nämä sähköpostit) nimettömiä. Vuokko toimii tässä tavallaan äänettömien äänitorvena. Toisaalta ymmärrän hyvin sen että joissain tapauksissa saattaa olla vaikeaa tulla esiin omalla nimellään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Yleensä en tuo kehuviestejä enkä niitä, joissa moititaan vl-liikettä. Pyrin tuomaan sellaiset kommentit tahi pätkiä saamistani viesteistä, joilla on jotain vastaansanomista kirjoitukseeni. Mutta, kuten näette, heti kun toin tavallaan mulle myönteisen kirjoituksen tänne, siitä tuli sanomista Epäreilua

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Alin sanoo:

  Ei siinä oo mitään epäreilua jos sun kirjoituksia tai toimintatapoja kritisoidaan. Olethan kriittinen itsekin. Joka leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön. Näin se vaan menee. Itse lähinnä kritisoin niitä ihmisiä jotka eivät halua kirjoitella tänne omilla nimillään vaan tekevät sen nimettömänä sun kautta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Ei se tietty ookkaan Pentti epäreilua, jos ja kun mun kirjoituksiani/toimiani kritisoidaan, mutta se on epäreilua, että saisin tuoda tänne vain mua tormuuttavat kirjoitukset, mutta en sellaisia, jotka myötähymistelevät mua. No vaan haitanneeko tuokaan…? Ee elämä oo niiin kovinkaa vakavaa ja samapa tuo. Kuhan nyt vuan sannoin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Vuokko Ilola
  Vuokko Ilola

  Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit