Teesi n:o 11 - Anna Henrikille hautarauha

Pyhä Henrik oli Suomen keskiajalla katolisen kirkon suojelija. Ruotsissakin Henrikin kultti tunnettiin, mutta eipä juuri muualla. Katoliselle kirkolle Suomessa Henrik on edelleen tärkeä hahmo. Henrikin muistopäivä on 19.1. ja se mainitaan myös luterilaisessa kirkkokäsikirjassa ”Piispa Henrik, uskon opettaja ja marttyyri”.

Mitä luterilaisen tulisi ajatella pyhimyksistä yleensä ja Henrikistä erityisesti? Hienoa porukkaa, kukin tavallaan, mitä nyt joskus uskonnäkemyksissään ehdottomia ja outoja. Henrik oli peloton virkamies, joka lähti kirkollistamaan Suomea organisoimalla uskonnonharjoitusta läntisen perinteen mukaan. Henrikistä tuli kirkon symboli, sen luterilainenkin voinee myöntää.

Pyhimykset ovat osin esikuvallista joukkoa ja innoittajia. Usko on vahva voima, joka tempaa ihmisen koko elämän mukaansa. Usko muovaa ihmistä, ja hän taipuu kuuliaisesti Jumalan ja kirkkoinstituution tahtoon. Siis jos tahtoo elää kirkollisen elämän. Kaikki eivät tahdo, edes he, joille kirkko on rakas. Antaa Henrik-vainaan levätä rauhassa.

*

Kotimaa julkaisee viikoittain yhden teesin reformaation merkkivuoden innostamana (5.11.2017 saakka). - Teesien kirjoittaja/kokoaja on Olli Seppälä. – Keskustelu sallittua, jopa toivottavaa.

2 kommenttia

 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  En osaa kunnioittaa pyhimyskulttia. Ajattelen Jeesuksen seuraajia (opetuslapsia ja kansaa) Pyhän hengen saaneina ihmisinä, jotka olivat sanoineen ja tekoineen inhimillisiä voiman ja heikkouden edustajia. Pyhitykseen kutsutaan meitä kaikkia uskossa Jeesukseen. Pyhyys ei tule teoistamme vaan se on Jumalan lahja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Teesiblogi 2017
  Teesiblogi 2017

  TEESIBLOGI. Reformaation merkkivuoden kunniaksi teesi per viikko. Myös Kotimaan takasivulla julkaistut teesit on kohdistettu kirkolle ja sen uskollisille pojille ja tyttärille. Saa kommentoida.