Teesi n:o 33 - Kirkkoja on vain yksi

Otsikko valehtelee. Kirkkoja on käytännössä monta, sillä yhden jos toisen papisto ja kannattajat luulevat olevansa maailmanhistorian ainoa oikea kirkko. Että kaikki muut ovat väärässä ja niitä ei Jumalan silmissä ole edes olemassa, koska juuri tällä porukalla on isompi viisaus asioista kuin kellään muulla missään ja koskaan ikinä. Aamen.

Heh, heh. Nämä oikean kirkon veljet ja siskot ovat koomisia. Tosissaan he kyllä ovat, mutta juuri siksi kuin suoraan jostain kliseehahmojen pakasta repäistyjä. Pässinpäinä he eivät voi tajuta, että kirkkoja on lopulta vain yksi. Miten muka? No alkuperänsä kautta. Jumala laittoi sosiaalisen itsensä ylistämisen organisoitumisen liikkeelle. Jokainen kristitty on samaa juurta, vaikka uskoisi miten ja olisi kuinka harhoissaan teologisesta ainutlaatuisuudestaan.

Ykseys näkyy Jumalan viisaudesta juuri moninaisuutena. Jumalan lahjoja vastaanottavat ihmiset ovat erilaisia, ajat, yhteiskunnat ovat erilaisia, kansat ja kulttuurit ovat. Jumala käyttää erilaisuutta pelastuksen välineenä ja keinona saattaa lopulta yksilöllisyyteensä pakahtuvat kirkot saman rakkauden valoon.

*

Kotimaa julkaisee viikoittain yhden teesin reformaation merkkivuoden innostamana (5.11.2017 saakka). - Teesien kirjoittaja/kokoaja on Olli Seppälä. – Keskustelu sallittua, jopa toivottavaa.

10 kommenttia

 • Markku Hirn sanoo:

  On totta, että kirkolla on vain yksi alkusolu josta kaikki on lähtenyt liikkeelle. Sosiaalisen DNA n mutatioiden kautta on syntynyt monia kukkia jotka kukkivat kukin tavallaan yhteisestä alkusolusta huolimatta.

  Paluuta takaisin ei ole niinkuin ei luomakunnasakaan. Kyse ei ole eriallaisuuksien eliminoimisessa , vaan siinä miten voimme luoda paremman kirkollisen ekosysteemin joka edistää jokaisen lajin kukintaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirkkoja on Kristuksella vain yksi! Hän ei ole moniavioinen. Tässä asiassa kristikunta on kuin vauva, joka on löytänyt peukalonsa, jota imee. Jollain se on katolilainen, jollain luterilainen, jollain joku vapaista suunnista. Sitten löytyy toinen peukalo, joka maistuu yhtä hyvältä. Kun sitten kasvetaan niinkuin ihminenkin, tullaan tuskallisen tietoiseksi kaikenlaisista elimistä ja jäsenistä. Vaikka ihmisellä melkein kaikkea on kaksi, niin kuitenkaan kumpikaan puolikas ei elä yksin, on kuitenkin niin paljon yhteistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Kun sitten kasvetaan niinkuin ihminenkin, tullaan tuskallisen tietoiseksi kaikenlaisista elimistä ja jäsenistä.” Tuskallisen tietoisiksi? Kuinka niin?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Epäilempä ettei ole ollut edes yhtä yhtenäistä alkusolua, jo Paavalin kannattajat ja vastustajat riitelivät rajusti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Tästäkö se alkoi: “Noihin aikoihin, opetuslasten joukon yhä kasvaessa, kreikkaa puhuvat alkoivat syyttää hepreankielisiä siitä, että heidän leskiään syrjittiin päivittäisiä avustuksia jaettaessa”?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Yllätyin, kun katsoin Wikipediasta mitä siellä sanotaan Sekularismista. ilmeni, että Vapaa-ajattelijoilla ja Tulkaa kaikki liikkeellä, on aivan yhteneväiset tavoitteet ja periaatteet. Mielenkiintoista oli havaita miten samankaltaiset perustavoitteet näillä kahdella liikkeellä on. Vaikka em. omilla sivuillaan tekee aktiivisesti työtä, jotta mahdollisimman moni eroaisi kirkosta ja toinen kokoamaan kaikki kirkossa, samoin ajattelevat yhteen, niin perustavoitteet voi lukea Wikipediasta suoraan. Otetaan selkeästi eroa Raamatusta ja Kristillisestä opista ja tilalle tarjotaan antiikin humanismia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • MP! Jos kristikunnan maksa ei toimi oikein, niin kuolemme kaikki myrkkyihin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • En koe. Siitä se tuska tuleekin, kun en tiedä kenen se tehtävä olisi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Lopultakin jokaisen yksilön side tai juuri on Kristuksessa. Suhde Kristukseen on persoonallisen Jumalan tuntemista. Hän tuntee minut ja minä tunnen Hänet. Se ei ole mitään ulkokohtaista, vaan niinkuin isä ja lapsi tuntevat toisensa, niin on myös Jumalan ihmisen välinen suhde. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö saman Isän lapsilla olisi yhteistä käsitystä minkälainen Isä heillä on. Sillä kaikki ovat syntyneet Jumalan Pojan kautta ja he tietävät sen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Teesiblogi 2017
  Teesiblogi 2017

  TEESIBLOGI. Reformaation merkkivuoden kunniaksi teesi per viikko. Myös Kotimaan takasivulla julkaistut teesit on kohdistettu kirkolle ja sen uskollisille pojille ja tyttärille. Saa kommentoida.