Terveisiä UUT:n pikkujoulusta!

Se oli jatkoa UUT:n järjestämälle seminaarille hengellisestä väkivallasta, jossa oli ollut aiheesta luentoja. Itse en päässyt siihen tilaisuuteen vasta kun glögimukilliselle, joten en voi siitä enempi kertoa, mutta uskon että asiasta uutisoidaan kohta jossakin. Mutta pikkujoulussa olin mukana ja nyt siitä hieman.

Siellä oli edustettuna ainakin vanhoillislestadiolaisuus, helluntailaisuus ja J:n todistajalaisuus. Kaikki olivat tietty entisiä uskonyhteisönsä edustajia. Itselleni suurin osa porukasta oli ihan tuntematonta, mutta kumma kyllä, tai ei oikeastaan ollenkaan kumma; juttu luisti. Miksi näin? Siksi, että kokemukset ovat samankaltaiset, ihan hämmästyttävän samankaltaiset.

Kaikista vertaistukitapaamisista, kaikkein selkeyttävintä ja päänuppia eheyttävintä ja ahdistusta vähentävintä, on ollut keskustella muista tiukoista uskonyhteisöistä irtautuneiden kanssa. On ollut todella avartavaa ja helpottavaa huomata, että muuallakin on ”taivas maan päällä” –kokemuksia, jotka pitävät kiinni liikkeessä, omanlaisiansa tulkintoja ja korostuksia eri raamatunkohdista, samantapaisia perusteluja oikeassa olemisesta, ulkopuolisten demonisointia, vaikeutta irtaantua liikkeestä jne. Näissä keskusteluissa tulee niin höpläytetty olo, ettei mitään rajaa. On helpompi ymmärtää oman itsensä höpläytyminen toisen ihmisen höpläytymisen kautta.

Suosittelen UUT:n vertaistukitapaamisia kaikille tiukasta uskonyhteisöstä pois lähteville. Se helpottaa irtaantumista tosi paljon ja se helpottaa nimenomaan ylikuormittunutta psyykeä. Näin taas täältä kyökistä käsin.

Lopuksi, ettei mene ihan liian vakavaksi tämä elämä, sallinette tällaisen suomalainen, ruotsalainen, norjalainen –tyylisen vitsin konsernilaisesta, todistajalaisesta ja laestadiolaisesta. Tarkoitukseni ei ole pilkata minkään yhteisön uskoon liittyviä asioita, vaan tarkoitukseni on tuoda esille ihmisoppia kevennyksen suoman välimatkan avulla.

Kai Karvaleuka, Joni Totuudentorvi ja Veli Lammas olivat Pyöreän Pöydän äärellä keskustelemassa autuudenasioista ja kun kukaan ei meinannut päästä kenenkään niskan päälle oikein missään asiassa, homma äityi kilpailuksi siitä, keitä heistä maailma pilkkaa eniten. Kaikille Pyöreän pöydän keskustelijoille oli nimittäin yhteistä se, että maailma pilkkaa heitä ja että jokaisella se oli tunnusmerkkinä Oikeassa Olemisesta ja Ainoasta Oikeasta Uskosta.

Kai kertoi ääni väpättäen, kuinka heidän kimppuunsa on käyty kun he haluavat noudattaa Ison Kirjan ohjetta Pyhistä Suudelmista ja kuinka hirvittävää pilkkaa heidän on täytynyt sietää, kun noudattavat samaisen kirjan ylensyöntikieltoa, niin että jopa heidän naisiansa on arvosteltu ihan terveydenhoitajien toimesta Neuvoloissa asiasta. Läskiä pitäisi kuulemma saada lisää, onko hullumpaa kuultu???

Joni kohensi asentoaan tuolissa ja tuumasi: eihän tuo nyt ole vielä mitään, kuuntelehan tätä! Kun me noudatamme Ison Kirjan ohjetta lähetyskäskystä, jonka mukaan ovelta ovelle täytyy mennä pareittain puhumaan valtakunnan asioista, niin saamme osaksemme niin rumaa kohtelua ja pilkkaa, ettei mitään rajaa; ovia vedetään nenän edestä kiinni pilkkapuheiden kanssa, niin että meinaa nenä jäädä väliin. Eikä tuo vielä mitään, mutta niin ikään terveydenhoitoväki on meidänkin kimpussamme: kun emme halua itsellemme verensiirtoa, meitä pilkataan asian johdosta, vaikka käsityksemme perustuu niin ikään Isoon Kirjaan! Jonin puhuessa, kyyneleet alkoivat virrata vuolaina pitkin hänen kalvenneita poskipäitään.

Veli istui rennon letkeänä tuolissaan ja varmana voitostaan tässä asiassa, hänen ei tarvinnut edellisten tavoin värisytellä ääntään eikä vuodatella tekokyyneliä, asiat puhukoot puolestaan. Ensin hän kertoili laveasti siitä, kuinka heidän elämäntapojaan arvosteltiin ja pilkattiin. Sitten hän siirtyi myös terveydenhuollon piiriin ja kertoi, kuinka heidän rakkaita sisariaan painostettiin ehkäisemään ja joskus jopa abortteihin mukamas terveydellisistä syistä, mutta mikä oli siinäkin kaiken takana muu kuin raha ja kateus; nyt ne yrittävät ajaa sellaisia lakiuudistuksia läpi, mitkä veisivät uskovaisilta perheiltä kodinhoitotuet ja lapsilisät, REPIKÄÄ SIITÄ! Tässä vaiheessa Veli Lammas ei enää määkinyt lempeällä lampaanäänellä, vaan yltyi pyhään vihaan Ison Kirjan esimerkin mukaan. Samalla hän pyyhkäisi lihan käsivarrella koko Pyöreän Pöydän tyhjäksi kupeista ja tarjottavista.

Muut pöydässä istujat kalpenivat tehokkaan esityksen edessä, eikä heillä ollut enää mitään sanottavaa. Ei tuommoisen hengenpalon ja totisuuden edessä. Kai ja Joni lähtivät teroittelemaan sapeleitaan seuraavaa istuntoa varten.

 

Seuroissa Veli kertoi rakkaille veljille lyöneensä luut kurkkuun niin konsernin kuin todistajien edustajien kurkkuun. ”Minkäpä ne mahtavat, kun ei niillä ole kunnon perusteluita näkemyksilleen.”

60 kommenttia

 • Elias Tanni sanoo:

  Onko Vanha Testamentti siis turha, jos sillä ei ole mitään opetettavaa meille?

  Oliko uskonpuhdistus siis turha, jos se mahdollisti uskovien kasteen periaatetta noudattavien seurakuntien/kirkkokuntien syntymisen?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Elias Tanni, siis tarkoitin miten Jumala johdatti omaa kansaansa VT.n puolella ei meille malliksi, siis Jeesuksen sovitustyön takia meille avautui mahdollisuus pelastukseen. VT on meillekkin opetukseksi Jumalasta ja kuinka Hän on vanhurskas ja pitää liittonsa.

  Ei “uskonpuhdistus” itsessään mitään avannut tietä, vaan se oli taasen yksi valheen tie ettei oikeaa tietä löydettäisi niinkuin ne löysivät, joita Luther vainosi, ns “uudestikastajat”.

  Ajattele miksi Luther niin kiivastui näihin jotka eivät perustaneetkaan uskoaan lapsikasteeseen vaan ottivat oikean kasteen?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  En puhunut mitään siitä, sopiiko VT meille malliksi. Kysyin, siunasiko Jumala Salomoa, vaikka tämä käski tappaa uhkaajansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Elias Tanni, kyllähän sinäkin lukea osaat, mitä Raamatussa lukee???

  1.Kun.3:10 Herralle oli otollista, että Salomo tätä anoi. 11 Ja Jumala sanoi hänelle: “Koska sinä anoit tätä etkä anonut itsellesi pitkää ikää, et rikkautta etkä vihamiestesi henkeä, vaan anoit itsellesi ymmärrystä kuullaksesi, mikä oikein on, 12 niin katso, minä teen, niinkuin sanot: katso, minä annan sinulle viisaan ja ymmärtäväisen sydämen, niin ettei sinun vertaistasi ole ollut ennen sinua eikä tule sinun jälkeesi. 13 Ja lisäksi minä annan sinulle, mitä et anonutkaan: sekä rikkautta että kunniaa, niin ettei koko elinaikanasi ole kuningasten joukossa oleva sinun vertaistasi. 14 Ja jos sinä vaellat minun teitäni, noudattaen minun säädöksiäni ja käskyjäni, niinkuin sinun isäsi Daavid vaelsi, niin minä suon sinulle pitkän iän.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Elias Tanni, jos taasen yrität “siirtää” tätä koskemaan Jeesuksen jälkeistä aikaa niin ei se noin vain onnistu, esim Lutherin kohdalla ei varsinkaan koska hän teki tekonsa ns uskovana ja johdatti ihmisiä tekemään niitä ns Raamatun perusteella.

  Se että uskosta osaton voi tulla uskoon vaikka olisi kuinka murhannut on eri asia, uskova ei voi tehdä pahaa lähimmäiselle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Salomoko ei uskonut Jumalaan? 1.Aik.1:1?

  Oma ajatuskulkuni menee jotenkin näin: 1) Tappokäskyn antaminen on väärin 2) Salomo teki väärin antaessaan tappokäskyn 3) Jumala siunasi Salomon 4) Jumala voi siunata väärintekijän ja käyttää häntä työssään.

  Vaihda ihan vapaasti Salomon tilalle Luther.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Elias Tanni, entä tämä Jeesuksen Sana:

  Matt.7: 15 Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammastenvaatteissa, mutta sisältä ovat raatelevaisia susia. 16 Heidän hedelmistään te tunnette heidät. Eihän orjantappuroista koota viinirypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita?

  Jos ajattelet voivasi löytää viinirypäleitä orjantappuroista niin voit tietysti etsiä Lutherilta oikeaa oppia, mutta jos ymmärrät ettetvoi löytää viinirypäleitä orjantappuroista niin kavahda Lutheria,selkeää että lapsikin ymmärtää?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Ellen olisi lapsena kastettu luterilainen, olisin aivan varmasti ateisti tai ainakin uskonnoton. Arvioikoot muut sitten olenko viinirypäle, orjantappura, viikuna vai ohdake.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Elias Tanni, eihän vertaus tarkoita että sinä olisit vaan että voitko löytää viinirypäleitä orjantappuroista, voitko??

  Jos vastaat kyllä niin voit etsiä myös Lutherin opetuksista hyvää eli pelastusta esim.

  Jos vastaat et, niin kavahda Lutherin opetusta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Raappana sanoo:

  Ari. Jokainen ihminen on orjantappura. Myös sinä, minä ja Luther. Jumalalla ei ole paljon valinnanvaraa. Jos Hän ei meitä orjantappuroita käytä, niin silloin Hän ei voi käyttää ketään ihmistä. Jumala käyttää työssään ihmisiä, ei enkeleitä. Ei Lutherin orjantappuruus ollut este sille, että Jumala saattoi käyttää häntä työssään. On suorastaan harhaoppista uskoa, että vain hyvät ihmiset kelpuutetaan hengelliseen työhön. Hyviä ihmisiä ei näet ole, on vain syntisiä ihmisiä. Ketään ei valita Jumalan elopellolle hyvyyttään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Vuokko Ilola
  Vuokko Ilola

  Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit