Vanha vainooja

Kun neuvottelijat lähtivät idän pikajunaan, niin saatesanoiksi heille laulettiin wanhasta wainoojasta! Elämä oli silloinkin paremmin! Jokainen tiesi mikä wanha wainooja on tai osa tiesi ja osa oli toista mieltä.Tietenkin suomalaiset ovat jakautuvaa kansaa: Inkerin suomalaiset tunnistautuivat suomalaisiksi sillä perusteella, että kun siellä perustettiin Inkerin liitto, niin niitä perustettiin varmuuden vuoksi kaksi ei ihan samalla nimellä, mutta samaan tarkoitukseen.

Näin Tapaninpäivänä näyttää ajatus harhailevan. Israelia koskeva päätöslauselma saatiin juuri joulun alla ikäänkuin pisteeksi, josta Obama muistetaan. Siinäkin on varmaan kaksi mieltä hyvä/huono! Tästä taas ajatus laukkaa siihen, että kai ensimmäiset tontit Israelin valtiota varten ostettiin ihan rahalla. Miten meän käy, kun myyvvään maata passia tarkistamatta?

Tapaninpäivä johtaa ajatukset marttyyreihin ja samalla vainoihin. Me toteamme helpottuneina, että meillä ei ole vainoa! Ei varmaan miesmuistiin ole henkeä viety vainoamistarkoituksessa eikä väkivallalla uhattu. Mikä vainon perimmäinen syy ja tarkoitus oikein mahtaa olla? Stefanuksen aikana tarkoitus oli kai rajata Natsarealaisen eriseuran leviäminen. Jos uskovat saadaan vaikkapa ulkoisella uhalla pysymään bunkkereissaan, niin tauti ei pääse tarttumaan ulkopuolelle. Jos kaikki uskovat saataisi pommisuojiin ja sanottaisi, että ulkopuoli on saastunut, niin kukaan ei uskaltaisi tulla ulos eikä kukaan menisi sisään.

Joku viisas sanoi aikoinaan: Jos et voi voittaa vihollistasi, niin liity häneen eli heihin. Nyt pitäisi esittää vakava kysymys: Oliko Konstantinuksen manööveri tätä? Valtioniuskonnossa ei tarvita suojaavia aitoja, koska kaikki varjelevat vallitsevaa pyhyyttä ihan keisarin suosittelemana! Aiemmin vainottu kristitty joutuikin hämmennykseen, kun ei oikein osannut asemoida itseään valtakunnallisessa seurakunnassa, jossa ei voinut enää olla varma mistään. Pakosta sananjulistukseen tuli mukaan Jumalan- ja keisarin mielenmukaisia julistajia.

Jos ihmisen omaatuntoa ei ole Pyhä Henki ja Jumalan sana saanut rakentaa Kristuskalliolle, niin vainooja tulee ystävänä, joka hämärryttää oikean ja väärän rajan. Ja kansa muuttuu niiniveläisiksi, jotka eivät erota oikeaa vasemmasta. Jos sielunvihollinen ei voi estää evankeliumin leviämistä väkivallalla, niin seuraava on evankeliumin lieventäminen sellaiseksi, että se ei pelasta, mutta luo vastamyrkyn ihmiselle. Meidän sieluamme vainotaan veljet ja sisaret! Kuitenkin niin, että emme tunnista siinä olevaa vaaraa, kun se on lihalle niin mieluista! Batseba kylpee joka nurkan takana Daavidin silmien nähden! Naatan, missä olet, toimita virkaasi!

7 kommenttia

 • Valitettavasti en ymmärtänyt tämän kirjoituksen ydintä noiden polveilujen jälkeen. Voitko selventää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Paavali oli huolissaan samasta asiasta kuin Lauri, näin ymmärsin. (Jos oikein ymmärsin)

  “Ihmistenkö suosiota minä nyt etsin vai Jumalan? Tai ihmisillekö pyydän olla mieliksi? Jos minä vielä tahtoisin olla ihmisille mieliksi, en olisi Kristuksen palvelija. Sillä minä teen teille tiettäväksi, veljet, että minun julistamani evankeliumi ei ole ihmisten mukaista; enkä minä olekaan sitä ihmisiltä saanut, eikä sitä ole minulle opetettu, vaan Jeesus Kristus on sen minulle ilmoittanut.” Gal.1:10-12

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Oli mieltä ylentävää seurata Joulurauhan julistusta TV:stä. “Jumala ompi linnamme”-virsi kajahti komeasti ilmoille. “Tuo vanha vainooja, kavala kuhea…”, on jo voitettu Golgatan ristillä ja Herra on jo kaatanut vainoojan. Siihen saamme asettaa toivomme myös tulevana vuonna 2017. “Meidän iäti on Jumalan valtakunta”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen
  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.. NYt olen käsitellyt Vuorisaarnaa ja hakukone varmasti löytää, jos jotain kiinnostaa..

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit