Vanhuksien hoito puhuttaa

Viime aikojen ehdoton ykkös puheenaihe on vanhustenhoito maassamme. Kuulemissani kannanotoissa eri keskusteluissa, näyttää kaikkien mielipiteet tiivistyvän niihin virheisiin, joita viime vuosina on tehty eri toimijoiden kautta. Kunnian kukko ei kiekaise myöskään nykyiselle, joka lienee sotellaan yksi pahimmista sotkijoista tässä asiassa. Yksityistäminen bisnesmiehille raivostuttaa poikkeuksetta keskustelijoita.
Tämä hoivabisneksen voitontavoittelu ja osakekaupat ympäri maailmaa alkaa vihdoin selvitä kansalaisille.Mitä suurempia liikevoittoja Attendossa, Esperissä yms. jaetaan, sen enemmän köyhtyy Suomen kansa.

Samalla myös hoiva-alan arvomaailma on joutunut myrskyn silmään.Jos arvot ova t hoivapalveluissa kohdallaan, niin liikevoittoja ei synny. Mihin ovat hävinneet kaikki kutsumukselliset hoitajat? Kutsumus ja omastaan luopuminen eivät ole edes nykyisessä sanavarastossamme.

9 kommenttia

 • Kysymys kuuluu: MIkä kannattaa nykyisin? Vastaus: Ne alat joille rakennetaan eniten! MItä ne ovat? Ne ovat noin 20 neliön luukkuja, yksityisiä sairaaloita ja vanhusten palvelutaloja. Onko olemassa oraakkeli, joka tietää nämä asiat?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Vika ei ole siinä, etteikö kutsumuksellisia hoitajia olisi. Nämä hoivabisneksessä toimivat riistäjäyritykset vain pystyvät heidät uhkailemalla ja pelottelemalla vaientamaan. Olemmehan saaneet lukea monista lasten- tai sairaanhoitajista, jotka yksinkertaisesti lähtevät tilaisuuden tullen muihin töihin, kun eivät kestä katsella sitä kamalaa menoa, joka näissä maksimaalista voittoa tavoittelevissa laitoksissa on menossa.

  Kyllä katseet on syytä suunnata porvarihallitukseen, joka tätä yksityistämistä vouhottaa hinnalla millä hyvänsä, kunhan osakkeenomistajat rikastuvat siirtämään voitot veroparatiiseihin, muusta tai muista viis. Kunnilta on leikattu tuloja, jolloin ne puolestaan ostavat halvinta saatavilla olevaa. Pienet yrityksethän eivät pysty niiden polkuhintojen kanssa kilpailemaan.

  Eipä ole satsattu näihin valvontaviranomaisiinkaan vai lieneekö vika niiden kyvyssä/halussa asiaan paneutua? Syitä vallitsevaan tilanteeseen on monia vaan eipä nykyisin kansalaisista niin väliä näytä olevankaan olivatpa lapsia, vanhuksia tai muuten taloudellisesti välitöntä hyötyä tuottamattomia ihmisiä tämän hallituksen näkökannalta katsottuna.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Moraalisesti kestävä ratkaisu olisi se, että toimilupia myönnettäisiin vain voitoa tuottamattomille yhteisöille, siis säätiöille, kannatusyhdistyksille ja vastaaville. Näinhän on aina ollut käytäntö yksityiskoulujen osalta, miksei siis myös hoivapalveluissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuosta tuli mieleeni aika jolloin vapaaehtoistyö kiellettiin kilpailua vääristävänä.Jossain oli tuettua asumista varten hyvät asumistilat ja asukkaat olisivat voineet osallistua asioiden hoitamisessa, mutta silloin noin vuosituhannen vauhteen tienoilla tuli ilmaisen työn kielto. Eli talkoot kiellettiin ,. Sen jälkeen on ollut moninaisia hallituksia, joten nykykoalition syytä ei ole kaikki huono tässä maassa. Kyllä joka puolella peilit ovat tarpeen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leeni Luukko sanoo:

  Blogisti: “Mihin ovat hävinneet kaikki kutsumukselliset hoitajat? ”

  Mitä tarkoitat kutsumuksellisilla hoitajilla? Sitäkö, että he ilmaiseksi tekevät työtä?

  Oletko lainkaan miettinyt sitä, että hoitajat tarvitsevat palkkaa elättääksensä itsensä, lapsensa, perheensä?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ilpo Nurmenniemi sanoo:

   Hoitajat tarvitsevat todellakin palkkansa! He ovat kyllä puun ja kuoren välissä pelinappuloina poliitikkojen yhteiskunnassa. Miksi olemme unohtaneet kutsumuksen voimavaran? Se on keksiliäs ja ei voi olla vaikuttamatta asioiden kulkuun . Jos hoitotyöstä lähdetään muihin hommiin ja jätetään vanhukset hädänalaiseen tilaan, ei sekään ole oikein. Tässä on tilaus sellaiselle hoitoalan ammattilaiselle, joka laittaa itsensä likoon ja taistelle potilaidensa puolesta. Ilman sisäistä voimakasta kutsumusta se ei voi toteutua. Emme saa vaieta epäkohdista edes työpaikan menettämisen uhan edessä. Tiedän olevani raivokas muumio tämän asian kanssa, koko kutsumus-asia lienee vain harvojen ymmärrettävissä. Vallassaolevat ovat tiukasti kiinni arvottomassa rahan vallassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ilpo Nurmenniemi sanoo:

  Katsottuani tänään A-studion, heräsi kysymys toimitusjohtajan kaupallisesta koulutuksesta. Eihän pelkkä kaupallinen koulutus ole ollenkaan riittävä hoivatyöhön! Olettaisin, että tarvittaisiin lääkärin tai hoitotieteitten maisterin tiedot ja taidot, jotta asioiden hoitamiseen tulisi tolkkua.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Ilpo: “Eihän pelkkä kaupallinen koulutus ole ollenkaan riittävä hoivatyöhön!”

   Taidat kuvitella, että hoivayritysten tai vaikkapa sairaanhoitopiirien toimitusjohtajat tai muu hallintohenkilökunta osallistuu hoitotyöhön. Ei Finnairin toimitusjohtajankaan tarvitse osata lentää, enrmpää kuin sairaalan talonmiehenkään tehdä aivokirurgisia toimenpiteitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ilpo Nurmenniemi
  Ilpo Nurmenniemi

  Haapajärvellä on lapsuuden maisemani. Valmistuin nuorisonohjaajaksi v 1972 Sisälähetysopistosta. Vuodesta 1970 alkaen opiskelin myös Helsingin konservatoriossa. Sain kanttorin pätevyyden myöhemmin. Työurani merkittävät vuodet tein poikatyötä Kanta-Espoon seurakunnassa. Vuonna 1981 muutin perheineni Ylivieskaan, jossa olin kanttorinvirassa vuoteen 2004 asti. Sen jälkeen olin "vapaana taiteilijana" muutamassa lähiseurakunnassa.