VihaPuhetta

Arvoisa Juhani Räsänen!

Alla oleva blogikirjoituksesi on herjaava. Siinä esitetään epätosia väitteitä. Siinä halvennetaan naisia. Erityisesti siinä kiusataan ja vihtaan kirkon naispappeja. Minusta se on törkeää ja väärin.

Oma käsitykseni on, että ilman naisia kirkkomme olisi jo aikapäiviä sitten ollut vaikeuksissa. Päinvastoin ajattelen, että fundamentalistimiehet ovat ajaneet kirkon hankaluuksiin. Eikä loppua näy.

Väite siitä, että naisten luonteenpiirteisiin kuuluisi viettely, on jo sietämätön. Miten sellaisen syytöksen voi esittää? En pysty ymmärtämään.

Toivon, että esität anteeksipyynnön Suomen Siionin naisille. Olet sen totisesti velkaa.

 

--

Nainen paratiisissa ja kirkolliskokouksessa
Paratiisissa nainen vieteltiin ja nainen vietteli. Aikamme elävä elämä osoittaa, että syntiinlankeemuskertomus ei edusta vain jotakin vanhakantaista patriarkaalista seksismiä, vaan kertoo jostakin naissukupuoleen liittyvästä universaalista ja ikiaikaisesta luonteenpiirteestä.

Radio Dein kirkolliskokousedustajille tekemän kyselyn mukaan 68 prosenttia naisedustajista hyväksyy samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen, kun taas 69 prosenttia miesedustajista vastustaa sitä. Tulos ei ollut yllätys, koska samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemmissa tutkimuksissa.

Kirkon tutkimuskeskuksen ja Radio Dein kyselyssä kirkon työntekijöin suhtautumisesta uskontunnustukseen (2013) kävi ilmi, että naispapeista vain 23 prosenttia allekirjoitti uskontunnustuksen. Miespappienkin luvut (46 pros.) olivat työntekijäryhmien alhaisimpia, mutta kuitenkin kaksinkertaisia naispappeihin verrattuna.

Naispappeudesta keskusteltaessa 1980 -luvulla oma suhtautumiseni oli lähinnä neutraali. 30-vuoden kokemuksen jälkeen olen kääntymässä naispappeutta vastaan, vaikka tunnenkin monia kelpo naisteologeja.

Vaikka syy-seuraussuhde ei ole ongelmaton, monet naispappeuden omaksuneet länsimaiden kirkot ovat hajoamassa homoseksuaalisuutta koskeviin kiistoihin.

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kirkolliskokousedustajien-enemmistolta-samaa-sukupuolta-olevien-vihkimisille/

38 kommenttia

 • kimmo wallentin sanoo:

  Juhani: “Minusta Alaranta vaikuttaa feministiltä vaikka on mies. ”

  Ja minä kun olen aina luullut, että olen Suomen ainoa naisasiamies.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  “Sama kuin afroamerikkalainen alkaisi kannattaa Klu Klux Klania.” Ei ole sama. Mustia Panttereita kannattava valkoihoinen amerikkalainen osuisi lähemmäksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Suomessa on jo samapalkkaisuus eli samasta työstä maksetaan sana palkka.

  Vertaus oli ehkä sikäli huono että KKK ei ilmeisesti ole kovin hyvä hapessa mutta feminismi on ja siksi se on vaarallisempi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Miksi pidät feminismiä vaarallisena? Samapalkkaisuus ei ole totta niin kauan kuin paremmin palkatut työt annetaan enimmäkseen miehille, vaikka naisten pätevyys on yhtä hyvä ellei parempikin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  “Toivon, että esität anteeksipyynnön Suomen Siionin naisille. Olet sen totisesti velkaa.” toivoo blogisti Johannes

  Voin sanoa, että ainakaan minulta Juhani Räsäsen ei tarvitse pyytää anteeksi. Eiköhän sitä ole tullut nuorempana harrastettua ainakin pikkuisen flirttailevaa viettelemistäkin, kun se taitaa kuulua kummankin sukupuolen seurusteluarsenaaliin.

  Mutta nuo tilastot ovat mielenkiintoisia, vaikka nainen olenkin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  Mikä sylkäisy taas! Alaranta vaatii naisten (vieläpä kaikkien Suomen naisten. Itkeäkkö vaiko nauraakko?) puolesta anteeksipyyntöä itse kehittelemänsä virhetulkinnan perusteella. Enpä ole vastaavaa ennen kuullut. Tämä on umpisokeaa, populistista ääri-ideologiaa. Jopa idiotismia, sanoisin.

  Pokkaa riittää kaverilla kyllä, ei käy kieltäminen, asettuu ihan ite naisten sankariksi.

  Tämä yhdistyi mielessäni analogisesti erääseen itselleni tuttuun fundamentalistiseen uskonlahkoon. Kapeaa, niin kapeaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Joni Toivonen taas syyttää itse kehittelemänsä virhetulkinnan perusteella Johannes Alarannan tekstiä umpisokeaksi, populistiseksi ääri-ideologiaksi, jopa idiotismiksi. Enpä ole Toivosen kaltaista sylkäisyä ennen kuullut. En ainakaan kristityksi uskovaiseksi kuvittelemaltani heebolta. En tiedä itkeäkö, vaiko nauraa.

   Pokkaa ei kaverilta näytä kuitenkaan riittävän puolustamaan naisia, ei edes antisankarin hahmossa, mikä on ihan tuttu ja tunnettu analoginen ominaisuus useillekin uskonnolliselle kuppikunnille.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Kertoisitko, mitä mielestäsi on tulkittu väärin, ja mikä olisi oikea tulkinta?

   Räsäsen kirjoitus on minusta avoimesti naisvihamielinen. Ei se tietenkään minkään rikoksen tunnusmerkkejä täytä, mutta on silti ala-arvoinen ja iljettävällä tavalla vihjaileva.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Risto. No että blogi olisi ollut naisvihamielinen. Kun Eeva vietteli, niin Eeva vietteli. Kun virka on miehen, virka on miehen. Feminismistä huumaantunut henkilö ei pysty tarkastelemaan asioita objektiivisesti. Sama päätee muihinkin ideologioihin kun ne viedään tarpeeksi pitkälle.

   Tässä tapauksessa on tietysti huomioitava asiain taustat ja konteksti. Tämän sylkäisyn tuuttasi eetteriin pappi, jonka toki tulisi olla Räsäsen tavoin yhtä mieltä Jumalan kanssa. Ymmärrettävää on, että Jumalan kieltäjä pitää ihmisen synnin paljastavaa Jumalaa vihamielisenä. Mutta että pappi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Evankeliumin virka ei ole miehen eikä naisen vaan seurakunnan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Toivonen: “Feminismistä huumaantunut henkilö ei pysty tarkastelemaan asioita objektiivisesti. Sama päätee muihinkin ideologioihin kun ne viedään tarpeeksi pitkälle.”

   Sama pätee tietysti myös sovinismista huumaantuneisiin uskovaisiin. Ideologia se on siinä missä feminismikin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Ehkä nyt pitäisi kääntyä Ylläpidon puoleen ja pyytää heitä ratkaisemaan riita eli onko Juhani Räsäsen kirjoittama blogi vihapuhetta vai onko se yhden ihmisen näkökanta kirkossa lisääntyvään naisvaltaistumiseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  En huomannut, että blogisti Johannes olisi vielä vastannut kysymykseeni “Johannes, voisitko perustella, millä tavalla fundamentalistimiehet ovat sinun mielestäsi ajaneet kirkon hankaluuksiin?”

  Kysyin jo aiemmin ja kysyn edelleen, koska Johannes kirjoittaa blogissa “Päinvastoin ajattelen, että fundamentalistimiehet ovat ajaneet kirkon hankaluuksiin. Eikä loppua näy.”

  Jään odottamaan vastausta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit