Voisi tätä mainostaakin: Kirkolliskokousta suorana

Tiesitkö, että kirkolliskokouksen täysistuntoja voi katsoa suorana striiminä netissä? Ei se mitään, vaikka et tiennyt. Minäkin oivalsin sen vasta nyt, kun huomasin linkin KT:n kirkko-evl twiitistä.

Ja aivan oikein, kaikki kirkolliskokouksen täysistuntojen suorat lähetykset löytyvät Sakastin alla olevasta linkistä. Eikä tässä kaikki, keskustelut näkyvät myös tallenteina Kirkon kanavalta Youtubesta.  Siis vielä ehtii.

Kovin heikosti on kirkko kuitenkin markkinoinut tätä viestintäkanavaa. Näkymättömyys korostuu juuri nyt, kun olemme saaneet kirkon nelivuotiskertomuksesta ja tulevaisuuskomitean mietinnöstä lukea, miten viestintä on nostettu yhdeksi keskeiseksi painopistealueeksi kirkossa. Ja samaan hengenvetoon on todistettu, että suurin osa suomalaisista muodostaa näkemyksensä kirkosta nimenomaan julkisuuden kautta syntyvästä mielikuvasta.

En nyt väitä, että striimilinkkien markkinointi mitenkään räjäyttäisi kirkon suomalaisten tietoisuuteen. Kuka niitä nyt katsoisi meitä eläkeläisiä lukuun ottamatta – ja meillä varsinkin on ihan omat eläkeläiskiireemme.

Mutta ei olisi mitenkään pahitteeksi aktiivisen kirkon mielikuvalle, että linkkejä markkinoitaisiin nykyistä näkyvämmin edes kirkollisen nettimedian sivuilla – siis ihan ostettuna mainontana tai journalistisena toteutuksena. Nyt ei linkkejä löydy edes Kotimaa24, Seurakuntalainen, Valomerkki, Sana, Kirkonkellari, Vartija tai Päivämies verkkolehtien sivuilta vaan pitää ihan itse tietää, mistä etsiä.

Nimittäin voisi kyllä kirkossa olettaa, että kun kirkon korkein päättävä elin on kaksi kertaa muutaman päivän koolla Turussa, niin siellä käytävät keskustelut voisivat kuitenkin joitain seurakuntalaisia kiinnostaa. Onhan tämä myös kirkolliskokoukselle imagokysymys. Ja nykyisin teknisesti helppo toteuttaa – vaikkapa linkkinä jokaisen seurakunnan nettisivustolle.

Vaikka toisaalta, ei täysistuntokeskusteluista oikein voi käyttää sanaa keskustelu. Kyllä siellä pöntössä käydään puhumassa ihan omat ennalta valmistellut puheenvuorot, joilla ei juurikaan ole liittymäkohtia salissa aikaisemmin käytettyihin puheisiin.

Mutta jos keskusteluja seurattaisiin laajemmin suorana, heijastuisi se varmasti myös puheisiin. Ilmiöhän on tuttu eduskunnasta ja valtuustoista: kun kamerat ovat käynnissä, puhe terävöityy ja mielipiteet lentävät.   

Se täytyy sanoa, että teknisesti kirkolliskokouksen striimaus on hämmästyttävän hyvälaatuista. Ääni kuuluu erinomaisesti ja kuvaakin tulee vähintään kahdella kameralla. Sitä kestää kyllä katsoa pidempäänkin.

Siksikin oli mielenkiintoista seurata keskiviikkona on-line avioliittolaista laadituista selvityksistä käytyä keskustelua. Ei siellä mitään uutta ja mullistavaa tullut esiin, mitä nyt lähinnä toistettiin aikaisemmin moneen kertaan sanottua. Mutta osoittipa ”keskustelu” kuitenkin, miten hajallaan näkemykset todella ovat – ja miten asiallisesti asiasta kuitenkin kyettiin puhumaan.

Tämän kertaisen kirkolliskokouksen ajoitus on viestintämielessä tietysti onneton. Se jää totaalisesti USA:n presidentinvaalien varjoon, sillä eihän mediaan mahdu kuin yksi asia kerrallaan. Mutta eipä kirkolliskokouksessa mitään suuria uutisaiheita olisi muutenkaan ollut tällä kertaa.

Mutta sitä suuremmalla syyllä kannattaisi suoraa seurantaa mainostaa. Jos ei muuten, niin kyllä se kertoo kirkon avoimuudesta ja kyvystä käyttää uutta teknologiaa. Kun tähän vielä lisää FB  ja Twitter päivitykset ja kokousedustajien omat blogit, niin näyttää siltä, että kirkko on todella siirtynyt vauhdilla on-line aikaan.

Kuka nyt printtilehtiä enää jaksaa odottaa. Tai puhtaaksikirjoitettuja keskustelupöytäkirjoja. Kyllä kirkossa on siirrytty sähköiseen aikaan.

Se muuten näkyy myös siinä, että vähintäänkin joka toinen kirkolliskokousedustaja kävi pöntössä lukemassa puheenvuoronsa suoraan läppärin ruudulta.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
    • Teemu, onhan se kiva, kun tällainen seitsemänkymppinen papparainen pääsee neuvomaan nuorisoa someasioissa.

Kirjoittaja

Hannu Kuosmanen
Hannu Kuosmanen
Olen eläkkeellä oleva sitoutumaton toimittaja ja tiedotuspäällikkö, aikoinaan Kotimaan uutispäällikkö ja Uuden Suomen kirkollisista vastaava toimittaja. Toisenlaista näkökulmaa tarjosi tiedotuspäällikön työ suomalaisen kuljetusvälineteollisuuden palveluksessa. Nykyisin katselen maailman menoa kaikkien kuplien ulkopuolelta Kehä III:n tuntumasta, josta näkee hyvin joka suuntaan. Kirkon menoja seuraan julkisuuden ja median muodostaman mielikuvan kautta.