Yllätys nro 2: Körttiradio toimi, Kansanlähetyspäivät striiminä

Täytyy myöntää, herätysliikkeillä on netti hallussa ihan kohtuullisesti. Viikko sitten kehuin Suviseuroja ja Evankeliumijuhlan näkyvyyttä netissä ja somessa.

Nyt viikonloppuna kirkkokansan festareista olivat vuorossa Herättäjäjuhlat Sotkamossa ja Kansanlähetyspäivät Turussa. Puitteet näillä juhlilla olivat erilaiset: körttikansa oli perinteisesti koolla taivasalla sään armoilla juhlakentällä, kansanlähetysväki puolestaan turvallisesti katon alla Turun Messukeskuksessa.

Netissä erot voisi tiivistää näin: körttiläiset luottivat puhuttuun sanaan ja kirjoitettuun tekstiin, kansanlähetyksellä oli liikkuva kuva myös vahvasti mukana.

Körttiradio välitti tunnelmat suorana netissä ja useiden paikallisradioiden kautta. Tarjontaa täydensivät Herättäjäjuhlien sivustolta löytyvät seurapuheet, jotka siis saattoi lukea parhaassa tapauksessa jopa ennakkoon. Körttiradion kuuluvuus oli hyvä, testasin sitä Windows 8 älypuhelimella kotipihalla muurinpohjalettujen paiston ohessa. Ihan kiva kokemus sekin.

Kaikkinensa Körttiradion jutustelu seurojen välillä oli letkeää ja luontevaa, ei mitään pönötystä. Ja musiikkia oli paljon ja läpi yön, tuttuja ja turvallisia Siionin virsiä eri sovituksina. Ja tietysti Jaska Löyttyä ja Samuli Edelmania, näitä körttien brändituotteita. Ja tuli sieltä Teleksin Kotimatkalla, joka kuulemma kuuluu Herättäjäjuhlamatkojen pakollisten Top10 listan kuunneltaviin.

Livekuvaa ei Herättäjäjuhlilta ollut tarjolla, mitä nyt nettisivuille päivitettiin normaalia valokuvatarjontaa. Kansanlähetys puolestaan luotti suoraan striimiin. Koko juhlat olivat kuultavissa ja nähtävissä Youtuben kautta online. Ja osa puheista on edelleen katsottavissa YouTubessa.

Suora lähetys näkyi ja kuului hyvin myös älypuhelimella eli sitä saattoi seurata nappikuulokkeilla vaikkapa koiran ulkoilutuslenkillä. Näin netti tarjoaa ihan uusia käyttöliittymiä juhlien seurantaan – ja varmasti myös sellaisia, joita järjestäjät eivät aina tule edes ajatelleeksi.

Kansanlähetyspäivillä oli nähtävissä jo pientä netin soveltamista: etukäteen saattoi maksaa verkkopankissa ruokailut ja oheisohjelmien risteilyt. Facebookissa sitä vastoin ei kovin suurta pöhinää ollut. Herättäjäjuhlien viralliset facebooksivut tyytyivät päivittämään kuvia ja uutisia, tykkäyksiä oli sunnuntai-iltapäivään mennessä kertynyt reilu 1000.

Kansanlähetyspäivien facebooksivut olivat vielä hiljaisemmat ja tarjosivat lähinnä viime hetken tiedotteita ja kauppasivat CD:lle tallennettuja päivien puheita. Twitter tuntui molemmille olevan vielä aika tuntematon, #herättäjuhlat2015 ei kovin montaa uutta twiittiä juhlien aikana kerännyt, #kansanlähetyspäivät2015 ei senkään vertaa.

Ja se täytyy sanoa, että eivät kesäjuhlien facebooksivut ole mitään visuaalisuuden näyteikkunoita. Molempia vaivasi tietty aneemisuus, ne olivat tilkkutäkkejä, joilla navigointi ei ollut käyttäjäystävällisemmästä päästä. Tässä suhteessa Suviseurojen sivut erottuivat edukseen.

On tietysti selvää, että kesäjuhlat ovat ensisijaisesti yhteisöllinen tapahtuma. Saman mieliset tulevat koolle tapaamaan ystäviä ja saamaan varmuutta sille, että en ole yksin. Monelle puheet ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on myös yhdessäolo.

Toisaalta netti ja some tuovat juhlille aivan uuden ulottuvuuden. Se laajentaa viestin ohi juhlakentän, parhaimmillaan kenen tahansa tavoitettavaksi online missä päin maailmaa tahansa. Tässä mielessä verkkoviestintä haastaa kesäjuhlien järjestäjät miettimään koko viestinnän painopisteet uudelleen.

Verkkonäkyvyys nostaa myös juhlien tarjonnan uudelle tasolle. Samalla se antaa mahdollisuuden terävöittää juhlien profiilia ohi sisäpiirien.

Selviä merkkejä tästä oli jo nähtävissä. Molemmat juhlat hakivat näkyvyyttä politiikan kautta: Kansanlähetyspäivillä keskustelivat armosta ja armottomuudesta keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen, perussuomalaisten Mika Niikko ja kristillisten Päivi Räsänen.

Körttiläiset lavensivat poliittista karttaa vasemmistoon ja vihreisiin, kun herännäisyyden yhteiskunnallisesta merkityksestä keskustelivat europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.), kansanedustaja Kari Kulmala (ps.), entinen kansanedustaja Esko Kurvinen (kok.), kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.) ja Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen (kesk.).

Poliittisessa painoarvossa tosin Herättäjäjuhlat ja Kansanlähetyspäivät hävisivät Evankeliumijuhlalle, joka edellisellä viikolla sai haastateltavaksi ulkoministeri Timo Soinin (ps.). Tosin katolinen Soini esiteltiin enemmänkin Sastamalan kesävieraana kuin ministerinä tai puoluejohtajana. Mutta otsikoita ja klikkauksia hän mediassa joka tapauksessa keräsi.

Kahtena viikonloppuna oli koolla lähes 200 000 kirkon ydinjoukkoon kuuluvaa ihmistä. Ei näkynyt Suomen Ev.lut. Kirkko sivustolla mitään, kirkon virallisilla Facebook sivuilla oli neljä kuvaa Herättäjäjuhlilta, mutta ei mitään linkkiä eikä Kansanlähetyspäiviltä senkään vertaa, Kirkon tiedotuskeskuksen ylläpitämä Kirkon Twitter tili ei tiennyt juhlista mitään. Pari ennakkojuttua oli KT sivuilla, siinä kaikki.

Jotenkin odottaisin, että kirkon sinänsä hyvin tehty ja paljon asiaa sisältävä sivusto voisi toimia yhteisenä portaalina, jonne olisi koottu näyttävästi linkit kesäjuhlien sivuille, nettiradioihin, striimauksiin, Facebookiin. Nyt kaikki linkit piti hakea erikseen järjestäjien sivuilta.

Ovathan nämä kaksi viikonloppua sellainen kansainvaellus ja myös kirkon sanoman kannalta varsinainen tietoisku ja kokemus, että ne kannattaisi nostaa paljon näyttävämmin julkisuuteen.

Varsinkin kun juhlien järjestäjillä näyttää olevan kanavat auki ja ihan kohtuulliset valmiudet sanomansa esille tuomiseen. Myös netissä ja somessa.

Vai onko niin, että KT on jumiutunut yhteistyöhön YLE:n kanssa niin tiukasti, ettei se näe mihin kehitys on muualla jo mennyt. Ja millä selittyy se, että Radio Ykkösen jumalanpalvelusta ei voi lähettää vuorovuosina joiltain kesäjuhlilta. Televisioinneista puhumattakaan.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Hei, Kansanlähetyksessä otamme kiitollisena vastaan rakentavan palautteenne Facebookin ja Twitterin osalta. Haluamme koko ajan kehittää toimintaamme paremmaksi.

    Twitterissä suosittelimme käytettäväksi #KLPÄIVÄT-aihetunnistetta, mutta ei sekään kovin montaa twiittiä kerännyt. Minusta on kuitenkin mukavaa, että ihmiset juttelivat mieluummin keskenään.

    Striimaamisesta tuhannet kiitokset vapaaehtoisille vastuunkantajille! Heidän ansiostaan ne, jotka eivät päässeet paikan päälle, voivat seurata Kansanlähetyspäiviä netissä.

    Rentouttavaa kesää kaikille Kotimaa24:n lukijoille.
    Anne Lepikko
    Viestintäpäällikkö, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys

Kirjoittaja

Hannu Kuosmanen
Hannu Kuosmanen
Olen eläkkeellä oleva sitoutumaton toimittaja ja tiedotuspäällikkö, aikoinaan Kotimaan uutispäällikkö ja Uuden Suomen kirkollisista vastaava toimittaja. Toisenlaista näkökulmaa tarjosi tiedotuspäällikön työ suomalaisen kuljetusvälineteollisuuden palveluksessa. Nykyisin katselen maailman menoa kaikkien kuplien ulkopuolelta Kehä III:n tuntumasta, josta näkee hyvin joka suuntaan. Kirkon menoja seuraan julkisuuden ja median muodostaman mielikuvan kautta.